ADOPČNÍ PŘÍSPĚVEK = 3.000 Kč/ROK

Puštík obecný je naší nejpočetnější sovou. Vyskytuje se na celém území ČR od nížin po hory. Ideální stanoviště je pro puštíka mozaiková krajina s podílem lesa 40 – 80 % proložená mýtinami, okraji lesa a zemědělskou půdou, nevyhýbá se ani urbánnímu prostředí parků, hřbitovů a zahrad. Puštíci hnízdí v dutinách stromů. S úbytkem doupných stromů hledají puštíci jiné příležitosti k hnízdění, často zapadnou do komínů a potřebují pomoci. Střet s člověkem bývá u puštíků poměrně častý – ať už se jedná o srážku s dopravou, nárazy na překážku, či uvíznutí v „lidské pasti“ – ostnaté dráty, komíny, sudy, apod. Puštíci ve stanici vytvořili pár a od roku 2022 odchovávají vlastní mláďata, která se vypouští do přírody.

Puštík 1

Nález v r. 2019, Borecké skály, otevřená zlomenina křídla – po amputaci křídla

Puštíka na rok 2024 podpořili:

AnToLuMiEl Nidrlovi z Liberce

Děkujeme!

Puštík 2 - čeká na podporu

Nález v r. 2016 na Frýdlantsku, po srážce s vlakem, po operaci zlomené nohy nepoužívá prsty

ČEKÁ NA PODPORU

Puštík 3

Nález v r. 2016 ve vojenském prostoru Ralsko, zachycený křídlem v ostnatém drátu – amputace křídla

Puštíka na rok 2024 podpořil:

Max Jelínek ze Stráže pod Ralskem

Děkujeme!

Puštík 4

Puštíka na rok 2024 podpořila:

Nikol Hajleková z Liberce

Děkujeme!